Батьки в освітньому процесі

Результати он-лайн – опитування батьків здобувачів освіти
ліцею №17 ЛМР щодо організації харчування
у 2023 році

З метою вивчення думки батьків здобувачів освіти щодо організації та якості харчування у ліцеї з 7 по 14 березня 2023 року проведено анонімне онлайн – опитування батьків, в якому їм запропонували висловити свої думки та побажання щодо покращення організації та якості харчування у ліцеї.

В опитуванні взяли участь 93 респондента, що складає 44% від загальної кількості учнів, які охоплені гарячим харчуванням (212) або 28% від загальної кількості учнів школи.

На запитання «Якщо Ваша дитина харчується у ліцеї, то наскільки Ви задоволені харчуванням» 59,2% (55) респондентів відповіли, що повністю задоволені харчуванням або  переважно задоволені, 22,6% (21) респондент відмітив, що не задоволені харчуванням, а 18,3% (17) – вказали, що не можуть визначитися з відповіддю на поставлене питання.

Основними причинами, через які респонденти не задоволені харчуванням у ліцеї, є: не смачні 19,4% (18) та холодні страви 12,9% (12), одноманітний асортимент страв 19,4% (18) , не відповідність ціни та якості страв 12,9% (12)

Нове меню за Є. Клопотенком більшість респондентів 61,4% (57) сприйняли позитивно, відмітивши, що їжа стала смачніше 18,3% (17), їжа стала більше відповідати нормам здорового харчування 22,6% (21), їжа стала різноманітніше 14% (13), в меню стало більше фруктів 6,5% (6). В той же час 24,8% (23) респондента вважають, що їжа стала не смачною, а 6,5% (6) не побачили особливих змін.

На питання «Яких страв не вистачає у їдальні?»  переважна кількість батьків відмітила недостатню кількість салатів, фруктів, страв української кухні.

На питання «Чи змінилась якість харчування у ліцеї за останній рік» думки батьків розподілились наступним чином: 32,3% відмічають, що не змінилось, 50,5% бачать покращення якості харчування і лише 17,2% вважають, що ситуація погіршилась.

Серед тих, хто вважає, що якість покращилась в основному відмічають урізноманітнення страв, смак їжі, чистоту в їдальні.

Респонденти, які вважають, що якість погіршилась скаржаться на подорожчання, зменшення порцій , відсутність солі, кетчупу і перця, недостатню різноманітність, систему Є. Клопотенка.

Як добру і задовільну оцінюють чистоту в їдальні 93,5% батьків і 6,5% як не задовільну. Висловлюються побажання осучаснити обладнання на кухні, оновити меблі в обідній залі, зробити в приміщенні їдальні сучасний ремонт, встановити велику вітрину.

Багато нарікань серед батьків викликають розмір і ціна порції. Лише 39,8% респондентів готові платити за шкільний обід із першою та другою стравами 45 грн. за умови використання якісних продуктів. Інші хотіли б ціну менше 40 грн.

Найбільше задоволення викликає робота працівників їдальні, їх стиль спілкування з учнями. 91,4% батьків задоволені або в цілому задоволені обслуговуванням в їдальні, ввічливістю і охайністю працівників.

Щодо заборони певної продукції більшість батьків вважають, що нічого забороняти не потрібно, у дитини має бути вибір. А от додати до асортименту буфетної продукції пропонують фрукти, сандвічі, еко – солодощі, банани поштучно, більше різноманітної випічки.

Із найпоширеніших пропозицій щодо покращення харчування є:

  • встановлення терміналу для платіжних карток;
  • більше вибору гарнірів і салатів;
  • збільшення раціону фруктами та овочами;
  • збільшення порцій;
  • проведення капітального ремонту харчоблоку та їдальні;
  • надавати інформацію батькам щодо меню на тиждень;
  • дозволити дітям заміняти гаряче харчування на буфетну продукцію;
  • повернути старий асортимент.

Звіт про залучення батьків до освітнього процесу
в першому семестрі 2021-2022 навчального року

Один із ключових компонентів концепції Нової української школи є педагогіка партнерства – педагогіка, що ґрунтується на партнерстві між учнем, учителем і батьками. В основі педагогіки партнерства – спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками.

Залучення батьків до освітнього процесу має переваги для усіх – учнів, батьків і вчителів.

Для вчителя важливою є допомога батьків в організації освітнього середовища,  у виготовленні навчальних матеріалів, привнесення новизни в освітній процес, проведення за участі батьків навчальних занять, екскурсій, проектної діяльності.

Залучення батьків до освітнього процесу дає можливість виявити творчий і виховний потенціал сімей, виробити єдині вимоги виховного впливу на учня.

У 2021-2022 навчальному році батьківська громада ліцею активно співпрацювала з вчителями і взяла участь у засіданнях педагогічних рад, загальношкільних батьківських зборах та конференціях, виробленні Кодексу Академічної доброчесності, батьки активно приймали участь під час проведення виховних заходів. Особливо треба відзначити участь батьків у спільних проектах.

Спільні проекти з педагогічним колективом ліцею: 

♦ «Моя країна – Україна»
♦ «Коляда»
♦ «Андріївські вечорниці»
Спільна робота батьків та учнів 7-б класу на міській конкурс «Моя країна – Україна» в номінації «Інсталяція»
Спільна робота батьків та учнів 6-б класу на міській конкурс «Моя країна – Україна» в номінації «Лепбук»
♦ Виготовлення батьками для свята Св. Миколая у Ліцеї
♦ Допомога батьків 3-а класу у виготовленні костюмів на свято «Коляда»
♦ Прикрашання кабінетів та коридорів ліцею для конкурсу «Новорічна мозаїка»

Спільні проекти з учнівським самоврядуванням:

♦ «Макулатуринг»
♦ Свято Миколая
♦ «Допоможи чотирилапому»

Активну участь брали батьки у різноманітних екскурсіях, походах, подорожах:

♦ Подорожі 4-а та 6-х класів до Майстерні св. Миколая у селі Деревач
♦ Екскурсії у театр юного глядача на виставу «Коза-дереза»
♦ Екскурсії на скелі Довбуша учнів 9-го класу разом з батьками
♦ Екскурсійних мандрівках 3-го класу древнім Львовом

Співпраця батьків з педагогічним колективом Ліцею успішно продовжується